Vedlikehold av grønne tak

Grønne sedumtak krever lite skjøtsel/vedlikehold. Likevel kan korrekt vedlikehold de to første par årene være avgjørende for at taket skal skal etablere seg og holde seg bra år etter år.

Grønne tak er både vakre og nyttige, men de krever også oppmerksomhet og pleie for å trives. Sedumkassetter og sedummatter har stort sett samme behov for vedlikehold. I denne veiledningen vil vi utforske nøkkelaspektene ved å holde disse grønne takene i god stand, fra vanning til gjødsling og ugressbekjempelse.

1. Tidspunkt for gjødsling

Gjødsling av grønne tak bør gjøres to ganger i året. Første gjødsling skjer når snøen har smeltet og andre gang i juni til august. Det er viktig å ikke gjødsle senere på høsten, da vil plantene ha for mye næring inn mot vinteren.


2. Type og mengde

Anbefalt mengde gjødsel er maks 50g/m² per år, fordelt på to runder (maks 25g/m²). Skal gjødsles hver vår, men kun ved behov på høsten. Gjødslet bør være langtidsvirkende fullgjødsel. Gå over taket med en gjødselsspreder og fordel blandingen jevnt utover. Gjødsling bør skje i regn og ikke i sollys. Bergknapp selger spesialgjødsel for sedumtak og denne kan kjøpes i nettbutikk eller fra vår butikk i Årsvollveien 213.

3. Luking

Ugressbekjempelse i sedum gjøres ved luking for hånd, og utføres etter behov. De fleste ugressartene vil dø av seg selv over tid på grunn av de skrinne vekstvilkårene og tørkestress. Flerårig rotugress kan allikevel klare å etablere seg, så denne bør fjernes. Det er viktig å luke bort ugress i starten slik at man hindrer at de frør seg.

4. Vanning

Sedumplantene liker sol og godt drenert jord, så et etablert sedumtak har derfor som regel ikke behov for ekstra vanning. Utsettes de for langvarige tørkeperioder kan de likevel fremstå brune og mindre pene. For prydverdien kan vanning da være et alternativ, men plantene vil med stor sannsynlighet bli like fine igjen når nedbøren kommer tilbake. PS: Sjekk guiden vår for vanning i tørkeperioder her.


5. Andre hensyn

Regelmessig inspeksjon av sluk og avløpssystem er lurt for å sikre god drenering og unngå vannopphopning på taket, spesielt etter kraftig nedbør. Sykdom og skadedyr er ikke et vanlig problem, men vær likevel gjerne oppmerksom på dette for å forhindre spredning.

Sedumtak med kun filtløsning trenger mer vann og næring enn løsninger som har oppbygning med substrat under sedummatten. Når filt benyttes på skråtak i sørhelling bør sedumtaket vannes ved tørke. Sedumrøttene tåler ikke å stå i vann, da kan de dø. Det er derfor viktig at flate tak uten fall har god avrenning og at slukene ikke er tette. Generelt tåler sedum lite tråkk, spesielt om vinteren.

Film om vedlikehold