Hva er sedum?

Sedum er det latinske navnet på planteslekten som på norsk heter Bergknappslekta. De er flerårige sukkulente planter som krever lite vann.


Arter fra Bergknappfamilien vokser fra de ytterste skjær langs kysten og opp til de høyeste alpine områder. Sedum er stort sett utbredt over hele den nordlige halvkule og plantene er alle sukkulente stauder med lav vekt og tykke, vannholdige blader. Plantene trives på tørre steder og de setter små krav til jordsmonnet. Sedumplantene danner ofte sammenhengende områder av fargerike planter med en høyde på 5 til 15 cm. Blomstene er gule eller rosa.

Det finnes totalt ca så mange som 400 forskjellige arter sedum og seksten av disse vokser vilt i Norge. Under ser du de mest vanlige plantene. Her står artene som er en del av våre norske sedumatter, arter i generell miks som fungerer fint til de fleste prosjekter med god avstand til åpen grunnlendt kalkmark (Sørøstlandet), og også arter som vi ikke benytter pga. vurdering om svært høy risiko på Fremmedartslisten.

Våre norske sedumarter

Her er en oversikt over de norske sedumartene som vi benytter i våre sedummatter:

Bitterbergknapp
(Sedum acre)

Navnet har den fått fordi den har en skarp bitter smak, som har gitt planten navn på de fleste europeiske språk. Bitterbergknapp vokser på tørre, solvarme skrenter, stabile sanddyner, torvtak, mur, steingjerder og bergknauser, særskilt vanlig på svaberg. Bitterbergknappen har en voksehøyde på 5–10 cm. I Norge er Bitterbergknapp vanlig i lavlandet over nesten hele Norge, men kun ved spredte lokaliteter på kysten av Finnmark og i fjellområdene i Norge.

Hvitbergknapp
(Sedum album)

Hvitbergknapp vokser på tørr, gjerne kalkrike berg og solvarme skrenter. I Norge er den vanlig opp til Helgeland, mens sjelden eller helt fraværende langs kysten på Sørlandet. Blomstene til hvitbergknappen kan bli opptil 20 cm høye.

arter-sedum---Brodderbergknapp.jpg

Brodderbergknapp
(Sedum rupestre)

Broddbergknapp kjennes på de relativt tynne og lange – lansettformede – bladene på stilken. Den har både en høy og opprett bladstilk og en blomsterstilk. Blomsterstilken har få eller ingen blader. Høyden på Brodderbergknappen varier mellom 10–25 cm. Brodderbergknapp finnes spredt på Østlandet ved kysten og ned til Dalene i Rogaland og i bestander i indre Trondheimsfjord. Den vokser også opp til 350 moh. i Tinn Kommune.


Arter som kan vurderes

Her er en oversikt over noen sedumarter som vi kan benytte i våre sedummatter på prosjekter uten spesifikke krav:

Gullbergknapp
(Sedum kamtschaticum)

Gullbergknapp kommer opprinnelig fra det nordøstlige Asia. Den ble importert til Norge for bruk i blomsterbed. Vanligste formering i norsk klima er avrevne skuddbiter som rotslår fra hver plante. Dette forhindrer effektiv frøsetting og spredning til naturen. Den er ved få tilfeller funnet forvillet i naturen, og da er den funnet på åpen grunnlendt kalkmark. Gullbergknappen har en voksehøyde på 15–25 cm.

Høstbergknapp
(Sedum ewersii)

Høstbergknapp stammer opprinnelig fra Vest- og Mellom-Asia. Den er vanlig å bruke som kant-/ steinbedplante. Den har en voksehøyde på 5–15 cm. Høstbergknapp har blomstringstid om høsten.

arter-sedum---Kantbergknapp.jpg

Kantbergknapp
(Sedum sexangulare)

Kantbergknapp har en mild smak og er vanlig å bruke som prydplante. Kantbergknappen blomstrer på korte stilker i juli og august. Voksehøyden til Kantbergknapp er 5–10 cm. Opprinnelsen til Kystbergknappen er Europa, men etter at den ble importert til Norge er den å finne i Sør-Norge på tørre områder. Under tørkeperioder får bladene brunaktig farge.


Andre arter

Arter med svært høy økologisk risiko, og som derfor ikke benyttes i våre blandinger:

Graverbergknapp
(Sedum spurium)

Gravbergknapp er på fremmedartslisten, og finnes ikke i våre matter. Den er vanlig å finne på solrike plasser langs kysten. Arten trives godt på strandberg, knauser og annen åpen mark hvor det er lite tilgang på vann. Gravbergknapp er godt egnet i kystklima og på solrike plasser. Vanlig høyde på plantene er 5-15 cm. Opprinnelig kommer arten fra området mellom Øst-Europa til Kaukasus.

Sibirbergknapp
(Sedum hybridum)

Sibirbergknapp stammer fra Ural og vokser vilt i hele Norge, men noen unntak i Nord. Sibirbergknapp er vanlig å finne på solrike plasser langs kysten. På solfylte områder kan planten danne heldekkende matter. Trives godt på solfylte plasser. Sibirbergknapp er på fremmedartslisten, og finnes ikke i våre matter.


Tilhørende begreper

Villsedum fra Bergknapp


Bergkapp's Villsedum markerer overgangen fra import til bærekraftig innsamling av norske planter, spesielt innen bergknappfamilien. Dette utfordrer tidligere produksjonsmetoder basert på importerte frø og er bedre tilpasset norsk plantemateriale og lokale forhold. Økt etterspørsel etter norske planter, er hoveddrivkraften bak denne satsingen. Se mer her.

Villflora

Begrepet villflora omfatter planter som vokser naturlig i Norge, hentet fra naturen uten fokus på egenskaper og utvalg. Forskjellen fra kulturplanter er tydelig: villfloraformering skjer naturlig uten spesifikke kriterier. Begrepet "villflora" foretrekkes framfor "naturplanter" for å unngå misforståelser om motsetninger til unaturlige planter.

Norsk villflora

Norsk villflora-begrepet indikerer at materialet er fra norsk natur, i tråd med NS 4400:2018 for planteskolevarer.

Importert villflora

Importert villflora refererer til planter som vokser i norsk natur, men med materialer fra andre land.

Stedegen villflora

Stedegen villflora er genetisk tilpasset området hvor de vokser, uavhengig av landegrenser, men kunnskapen om dette varierer mellom plantearter.

Villstauder

Villstauder er flerårige planter som vokser naturlig i Norge uten menneskelig dyrking. Selv om de ikke er vanlig tilgjengelige i norske planteskoler, er det økende interesse for å samle inn plantemateriale og etablere morplantefelt for å imøtekomme etterspørselen. Dette behovet øker også på grunn av miljøsertifiseringsordninger som BREEAM-NOR, som foretrekker bruk av lokale planter i byggeprosjekter.