Resirkulert spesialjord

I Norge havner over 100.000 tonn jord og brukbare masser på deponier – hver eneste uke. En viktig årsak til dette er at jord automatisk regnes som biologisk forurenset næringsavfall dersom man ikke har dokumentasjon for innholdet. Bergknapp tilbyr varmebehandling med damp som revolusjonerer gjenvinningsgraden.


Byggeprosjekter starter ofte med at man man må fjerne grunnmassene, og sette opp fundamenter som sikrer solide byggverk og strukturer på tomten. Hva skjer så med disse grunnmassene? Man tar vel vare på dette – eller?

Skepsisen rundt fremmedarter

De siste tiårene har det skutt i taket med restriksjoner innført for å stanse spredningen av skadelige fremmedarter. Her tenker vi først og fremst nå på planter som forårsaker store skader på samfunnsnivå, både for økosystemene og samfunnsøkonomien.

I jordmasser der man vet at det har vokst fremmedarter som skaper problemer, så er det jo helt naturlig at man sørger for å ikke spre denne jorden videre. Dagens situasjon har derimot ført til at det har utviklet seg en holdning om at alle jordmasser som forflyttes skal anses som lettere biologisk forurenset inntil det motsatte er bevist. Dermed har frykten for disse fremmedartene ført til at byggeprosjekter sliter med å få gjenbrukt lokal jord. Samtidig settes det strenge krav til at man skal redusere både CO2-utslipp og bruk av sprøytemidler. For entreprenørene ender det nå opp som et valg mellom pest eller kolera.

Håp for fremtiden

Hva er så løsningen? Hvordan kan vi få stanset tapet av toppjord, samt redusert CO2-utslippene? I kjølvannet av stadig strengere regelverk, så ser man faktisk lys i enden av tunellen.

Bergknapp utvikler produksjonslinjer for å kunne sterilisere jord miljøvennlig og effektivt ved hjelp av varmebehandling. Ikke bare gjør dette at man kan uskadeliggjøre frø for ugress, men det skaper også et større potensiale for å kunne blande inn og resirkulere flere ulike typer masser og avfallsfraksjoner.v

Unngå deponi

Med mangel på god matjord både i Norge og resten av verden sier det seg selv at vi må unngå praksisen med å deponere jord. Potensiell matjord bør ikke ansees som avfall. Ikke bare er det tap av potensiell jord der det kunne ha vært dyrket mat, selve deponiet i seg selv har også en kostnad og tar opp areal. Gjenbruk og resirkulering av jord bør prioriteres for å støtte bærekraftig landbruk.

Biokull

En stadig mer etterspurt løsning er jordblanding som er tilsatt biokull. Med biokull kan man holde lengre på vann og næring, redusere plantenes opptak av tungmetaller, og oppnå reduserte CO2-utslipp. Utfordringen har til nå vært at biokullet må lades med noe næringsrikt før det kan brukes. I teorien kan man bruke matavfall og avløpsslam, men i praksis må man da kunne sikre at jorda hverken sprer sykdommer eller overskrider kjemiske grenseverdier. Takket være denne teknologien kan Bergknapp utvikle morgendagens løsninger. Les mer om biokukll her.


Dobbeltklikk på filmen under for fullskjerm.

Illustrasjon av maskinen som ved hjelp av damp skal varmebehandle jorden.