Masteroppgave om overvannshåndtering på blågrønt tak

 

Asplan Viak og NIBIO har gjort en spennende casestudie om det blågrønne taket på Vega Scene. Ved ekstrem nedbør er forsinkelsen av overvann oppsiktsvekkende.



Ferdigstilt i juni 2019, skiller taket på Vega Scene seg betydelig fra konvensjonelle "sorte tak" ved å benytte lokalt plantemateriale og kunne håndtere en 20-års regnhendelse. Studien fokuserer på klimatilpasning, naturmangfold og effektivisering av etableringsprosessen, og demonstrerer den betydelige reduksjonen i avrenning sammenlignet med tradisjonelle tak.

Effekten varierte med takets fuktighet; opptil 98% reduksjon etter sommertørke i 2020. I perioder med langvarig, og lite intens nedbør renner større deler av nedbøren av fra taket, og reduksjonen i spissavrenning ligger vanligvis på mellom 40–60%. Om vinteren, når nedbør eller snøsmelting forekom på gjennomfrosset jord, var infiltrasjonen nesten null. Likevel sikret struping i slukene fordrøyning av store nedbørsmengder og redusert spissavrenning, uavhengig av fuktighet i vekstmassene.

Disse beregningene kommer fram i Ingrid Aas Myhrs masteroppgave fra 2021 som undersøker Vega Scene's blågrønne taks overvannshåndtering ved hjelp av SWIMM-modellen. Asplan Viak spilte en sentral rolle og bruk av modellen, som sammen med NVEs målinger, ga innsikt i takets overvannshåndtering. Resultatene viste at taket betydelig reduserte spissavrenningen og avlastet Oslos avløpsnett.


Se også:

Det blågrønne taket på Vega Scene.

 

Illustrasjonen, basert på NVEs data, viser markante forskjeller i avrenning mellom et tradisjonelt sort tak og Vega Scene's blågrønne tak. Målingene er fra et konkret tilfelle av ekstrem nedbør. Trykk for større bilde.

 
Forrige
Forrige

Takterrasse i Barcode

Neste
Neste

BLINK23: Lagarbeid i stor skala